van de kinderen van je nieuwe partner mag je leren houden

 

Hoe komt het toch dat wanneer we verliefd zijn we alles door een roze bril zien? Verliefd zijn is prachtig. Verliefd worden op iemand die uit zijn of haar eerdere relatie kinderen heeft vraagt meer dan alleen door deze roze bril heen kijken. Het verschil is namelijk groot; je bent verliefd op de persoon die ook kinderen heeft. Je bent niet verliefd op de kinderen. Je houdt en/of voelt vrijwel direct heel veel voor je nieuwe vriend of vriendin. Dit is echter niet het geval naar zijn of haar kind(eren) toe. Dit moet groeien, dit kost tijd, hier moet je de tijd voor nemen. Dit is tegelijkertijd allemaal erg lastig. Vaak gunnen we onszelf deze tijd niet. Vaak door de gedachten; "ik heb genoeg liefde over om ook van zijn of haar kind(eren) te houden. Of omdat zijn of haar kind(eren) al een vreselijke scheiding hebben moeten meemaken en dit als een soort van extra impuls fungeert om extra aardig en lief te doen tegen zijn of haar kind(eren). Echter het mes snijdt aan twee kanten. Jijzelf kan hier vooraf goed over nagedacht hebben en het uitvoerig besproken hebben met je nieuwe liefde. De kinderen van je nieuwe partner vinden er namelijk ook wat van. Zij worden geconfronteerd met een nieuwe volwassenen in hun leven waar ze , in eerste instantie, niet voor hebben gekozen. Zij zitten in een rouwproces omdat hun ouders besloten hebben niet meer samen te willen zijn. Zij worden meegesleurd in veranderingen waar ze niet, direct, klaar voor zijn. De situatie die we nu geschetst hebben is dat aan de ene kant iemand open staat voor het maken van contact en aan de andere kant staat er iemand die nog niet klaar is om contact te maken. Deze situatie is per definitie ingewikkeld. Dit vraagt dan ook om zorgvuldigheid en geduld. Dit vraagt om je eigen tempo en wensen aan te passen aan de mogelijkheden van de kinderen. Dit vraagt om een goede samenwerking met je nieuwe partner. Dit vraagt om je onzekerheden, twijfels en moeilijkheden te delen. Dit vraagt om begrip voor het delen van gevoelens die horen bij het proces "leren houden van" en onderdeel zijn van het proces "relatie (op)bouwen met de kinderen van je nieuwe partner".

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Nina (dinsdag, 10 december 2019 09:46)

    Ik kan alleen maar zeggen dat ik het hier volledig mee eens ben! Mooi!